Uleiul esențial de lavandă (lavandula augustifolia) este unul dintre uleiurile cu cele mai multe întrebuințări, dintre toate uleiurile esențiale.

Ca și proprietăți ale uleiului esențial de lavandă se regăsesc antidepresiv, antiseptic, echilibrant, calmant, curativ.

Uleiul de lavandă este excelent pentru a reduce presiunea sangvină, palpitațiile și toate celelalte boli cardiace provocate de stres.

În ceea ce privește sistemul digestiv, este un bun remediu pentru toate bolile digestive, în special cele ale copiilor, cum ar fi colicile și diareea. Este folositor si pentru remedierea digestiei dificile și dureroase, diminuarea flatulenței, indigestiei, stării de greață și a senzației de vomă.

În sistemul urogenital este adjuvant în tratamentul cistitei, supurărilor și retenței de lichide. Uleiul de lavadă grăbește nașterea, având rolul de a calma pacienta, dar și de a purifica aerul. Reduce manifestările sindromului premenstrual, durerea menstruală și problemele specifice menopauzei.

Reduce durerile musculare, deoarece această plantă calmează durerea și spasmele, reducând inflamațiile. Este recomandat pentru a combate artrita, reumatismul, contracțiile și tensiunea musculară, precum și luxațiile.

Echilibrează sistemul nervos. Reduce manifestările stresului la nivel emoșional și anxietatea. Combate depresia. Este un remediu excelent pentru migrene, dureri de cap și insomnie.

În ce privește sistemul respirator, revigorează sistemul imunitar și este recomandat pentru protecția pe care o oferă împotriva infecțiilor. Eficient în combaterea virusurilor, răcelilor, tusei, gripei, bronșitei, astmului și infecțiilor gâtului.

Pentru a-l folosi în cazul pielii, este recomandat pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele, datorită puterii de reîntinerire și proprietăților sale anticeptice, antifungice, calmante, curative și echilibrante. Adjuvant în vindecarea vânătăilor, arsurilor (și a celor din cauza soarelui), acneeii, abcesului, eczemei, micozelor și psoriazisului. Eficientă în tratamentul bolilor infecțioase ale pielii, cum ar fi scabia și varicela (vărsatul de vânt). Vindecă rănile și ameliorează durerile. Tratează înțepăturile de insecte.

Uleiul esențial de lavandă calmează și liniștește spiritul. Ajută la regăsirea echilibrului existențial.

Modalități de aplicare ale uleiului esențial de lavandă:
1. Calmant. Masează uleiul de lavandă pe picioare pentru un efect calmant.
2. Ajutor pentru somn. Aplică pe talpă 2-3 picături. Masează o picătură între palme și întinde-o pe pernă.
3. Înțepături de albine, țânțari, alte insecte. Aplică o picătură de ulei de lavandă pe locul respectiv pentru a calma senzația de prurit și a reduce inflamația.
4. Arsurile minore. Aplică 2-3 picături de ulei de lavandă pe o arsură minoră pentru a reduce durerea, inflamația și a grăbi cicatrizarea.

5. Tăieturi. Aplică uleiul de lavandă pe plagă pentru a opri sângerarea.
6. Eczemă/dermatită. Amestecă câteva picături de lavandă cu un ulei gras și aplică pe eczeme și dermatite.
7. Sângerările nazale. Pentru a opri sângerările nazale, pune o picătură de ulei de lavandă pe un tampon care învelește un cub mic de gheață. Împinge acel tampon sub buza de sus în așa fel încât să fie la baza nasului și ține-l până când se oprește sângerarea sau până când devine incomod.
8. Deblocarea canalelor lacrimale. Masați o picătură de ulei de lavandă pe rădăcina nasului pentru a debloca canalele lacrimale.
9. Piele uscată/fisurată. Masează ulei de lavandă pe pielea uscată sau fisurată.
10. Buze uscate sau arse de soare. Masează o picătură de ulei de lavandă pe buzele uscate sau arse de soare.
11. Țesut cicatrizat. Pentru a reduce suprafața țesutului cicatrizat, masează uleiul de lavandă pe și în jurul zonei afectate.
12. Leziuni hepatice. Pune o picătură de ulei de lavandă pe leziunile hepatice.
13. Arsurile de soare. Pulverizează câteva picături de ulei de lavandă amestecate cu apă distilată direct pe arsurile de soare pentru a ameliora simptomele.
14. Iritații. Pune 2-3 picături de ulei de lavandă pe iritații sau pentru a calma pruritul și pentru a vindeca pielea.
15. Alergii. Pune câteva picături de ulei de lavandă în difuzor pentru a atenua simptomele.
16. Febra fânului. Pune o picătură de ulei de lavandă între palme și inspiră adânc pentru a atenua simptomele.
17. Rău de mișcare. Pentru a atenua simptomele de rău de mișcare, aplică o picătură de ulei de lavandă pe limbă, în spatele urechilor și în jurul ombilicului.
18. Mătreață. Masează câteva picături de ulei de lavandă pe scalp pentru a ajuta la eliminarea mătreții sau adaugă-le într-un șampon neutru.
19. Deodorant. Masează 2-4 picături în zona axilei pentru a acționa ca un antiperspirant.
20. Molii și insecte. Se picură pe o bucată de material de bumbac și se plasează în dulap pentru a alunga moliile și insectele.
21. Împrospătarea hainelor. Pune câteva picături de ulei de lavandă pe hainele ude pentru a le împrospăta.
22. Fântânile arteziene. Adaugă o picătură de ulei de lavandă în fântâna ta arteziană pentru a curăța aerul și pentru a igieniza vasul.
23. În planul mental – emoțional: calmează, relaxează și echilibrează la nivel fizic și psihic. Ajută la eliberarea emoțiilor generate de abandon, critică, frica de a fi tu însuți prin inhalare din sticluță, din palme sau aplicat pe piept, ceafă, încheieturi, difuzat.


Detalii la nr de tel 0768 609 469 sau ioanajorjuca@gmail.com

Apreciază acest articol!
[Total: 0 Average: 0]