La ora actuală, trăim într-o societate în care stresul emoțional este la ordinea zilei. Avem tot mai multe dovezi că sănatatea noastră emoțională poate avea efect profund asupra sănătății fizice. Mai mult ca niciodată, cercetătorii studiază impactul pe care stările noastre emoționale îl au asupra condiției fizice a organismului. Tot mai mulți medici admit posibilitatea ca o serie de boli să se datoreze problemelor emoționale care își au sursa în copilărie și poate, chiar în viața intrauterină. Ideea ca amintirile și traumele trăite pot rămâne întipărite la nivelul creierului nu este una nouă, dar acum oamenii de știință afirmă ca aceste amprente lăsate asupra creierului se pot extinde în tot corpul. Cunoscutul autor și profesor universitar, cercetător de la Universitatea din Georgetown, Candace Pert declară că „traumele reprimate, cauzate de emoții copleșitoare se pot stoca într-o altă zonă a organismului, afectându-ne din acest motiv capacitatea de a simți sau chiar mișca acea parte a corpului.”
Multe dintre substanțele biochimice care se regăsesc în compoziția uleiurilor esențiale, cu precădere sescviterpenele, pot crește nivelul oxigenului din sânge la nivelul creierului. Stimularea aromelor, pe de o parte, și a oxigenării, pe de altă parte, pare să afecteze amigdalele în moduri care facilitează eliberarea blocajelor emoționale stocate, atât la nivelul subconștientului, cât și la nivelul diferitelor sisteme ale organismului. Combinarea aromelor uleiurilor esențiale și a oxigenării în mod periodic în timp, însoțită de intenție și concentrare mentală, s-a dovedit a fi eficientă în multe cazuri în soluționarea unor probleme fizice neexplicate, care își aveau rădăcina în traume emoționale din trecut.
O altă modalitate prin care uleiurile esențiale ne pot ajuta să depășim sau să ieșim din blocaje emoționale este prin intermediul efectului de relaxare. Aldehidele sau esterii anumitor uleiuri esențiale au efect calamant și sedativ pentru sistemul nervos. Aceste substanțe ne permit să ne relaxăm. Există numeroase amestecuri de uleiuri esențiale create anume pentru eliberarea modelelor/șabloanelor emotionale. Protocolul elaborat de D. Gary Young cuprinde următoarele uleiuri esențiale:
-valor
-harmony
-forgiveness
-present time
-release
-inner child.
De asemenea, acestea se pot combina și cu alte uleiuri sau amestecuri de uleiuri esențiale cu efecte asupra blocajelor emoționale: gounding, sara, white angelica, joy, hope, the 3 wise men etc.