Limfa este un lichid transparent, care circulă prin organism, prin intermediul spaţiilor intercelulare, a vaselor și a ganglionilor limfatici, cu scopul de a asigura schimbul de substanţe între sânge și celule. Aceasta transportă substanţele nutritive în sânge și preia toxinele rezultate din arderile celulare. 

Drenajul limfatic manual reprezintă o formă de masaj blând, superficial, aplicat pe suprafaţa pielii și constă în executarea de manevre și presiuni ușoare, specifice. Acesta ajută la îmbunătăţirea circulaţiei fluxului limfatic.
      Spre deosebire de sistemul sanguin, care este un sistem cu circuit închis, sistemul limfatic este alcătuit din vase limfatice care transportă limfa, ganglioni limfatici care au rol de drenare a limfei, amigdale alcătuite din țesut limfoid care au rol de filtru împotriva bacteriilor și virușilor ce pot pătrunde în organism prin prin intermediul cavității bucale, splina și timusul, organe limfoide ale sistemului imunitar, locuri de producție a limfocitelor.
     Drenajul limfatic este un masaj ușor bazat pe presiuni ușoare asupra ganglionilor limfatici, puncte cheie din organism. Acești ganglioni se găsesc în zona gâtului, sânilor, abdomenului, în regiunea inghinală și a genunchilor și sunt puncte cheie unde se adună rezidurile pentru a fi drenate în sistemul circulator limfatic.

     Implicit, prin intermediul masajului de drenaj limfatic este stimulat sistemul imunitar, ceea ce favorizează reînnoirea celulară și tonifierea pielii. Așadar, drenajul limfatic este mai mult decât o procedură de înfrumusețare a aspectului pielii.  Alături de stimularea sistemului imunitar, este eficient în combaterea senzației de picioare grele care apare din cauza sedentarismului și a deshidratării, ameliorează calitatea somnului, previne retenția de apă în organism, poate previni și chiar trata unele probleme circulatorii.
     Pentru a potența beneficiile pe care le oferă o ședință de drenaj limfatic se folosesc și uleiuri esențiale 100 % cu grad terapeutic.