Obezitatea și creșterea în greutate este deja o problemă comună pentru foarte mulți dintre oameni, unii experți numind-o chiar o epidemie.

Creșterea în greutate este legată de diferite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, niveluri ridicate de lipoproteine cu densitate mică (colesterolul „rău”), trigliceride mari, zahăr în sânge, inflamații, sănătate osoasă slabă și multe altele.

Un studiu din 2015 publicat în New England Journal of Medicine a identificat un indice ridicat de masă corporală ca factor de risc pentru un set în expansiune de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli renale cronice, multe tipuri de cancer și o serie de tulburări musculo-scheletice.

În momentul în care ai obiceiuri sănătoase în viața ta, poți avea o stare de sănătate în care toate aceste diagnostice vor lipsi.

Este cunoscut faptul că o dietă echilibrată și mișcarea fizică constantă sunt printre cele mai eficiente metode de a reduce excesul de greutate. Însă sunt și situații în care doar cu aceste metode nu se obțin rezultatele dorite. Însă se poate modifica rutina matinală zilnică, care are o influență importantă. 

Este benefic ca, imediat după trezire să urmezi câteva obiceiuri bune care să te ajute să reduci din greutate și să devii mai sănătos.

1.Trezirea devreme

Dormitul prea mult poate provoca creșterea în greutate. Un studiu din 2014 publicat în PLOS ONE a analizat datele din sondajul unui eșantion reprezentativ de 24671 adulți  americani  cu privire la riscul de a dormi prea mult. Cercetătorii au descoperit că dormitul mai mult de 10 ore pe noapte crește riscul de a avea un indice de masă corporală mai mare comparativ cu cei care dormeau șapte până la nouă ore pe noapte. De asemenea este importantă și calitatea somnului, deoarece un somn slab crește, de asemenea nivelul de hormon cortizol stimulant al apetitului, ceea ce duce la supraalimentare.

2.Consumarea unui pahar de apă /apă călduță

Următorul pas după trezire ar trebui să fie acela de a bea un pahar de apă călduță- simplu sau cu lămăie. Sau poate fi doar apă la temperatura camerei. Prin consumarea apei ajutăm lichidele din corp să se pună în mișcare, ajutăm digestia, ajutăm corpul să își activeze funcțiile, ajutăm limfa să se activeze și să elimine depozitele de reziduri, pentru a ne menține un corp sănătos. Prin combinarea apei cu lămâie și miere, se creează în stomac un mediu alcalin care ajută corpul să elimine mai repede kilogramele în exces.

3.Micul dejun

Micul dejun este prima masă a zilei și este important pentru sănătate să fie luat înainte de a ieși din casă. Servirea micului dejun este important pentru sănătate deoarece îmbunătățește metabolismul și capacitatea de ardere a grăsimilor din corp. Prin consumarea unui mic dejun sănătos, îți crești nivelul de energie de care are nevoie corpul. Servirea micului dejun poate chiar stabiliza nivelul de glucoză și ajuta la scăderea cortizolului din sânge, care este responsabil cu supraalimentarea și creșterea în greutate. Este posibil ca o amânare a micului dejun cu multe ore să crească producția de sucuri acide în stomac și să declanșeze inflamație și simptomele gastritei. 

4.Alege alimente sănătoase

Calitatea alimentelor consumate poate face diferența între un corp sănătos, suplu sau unul cu diverse diagnostice și cu un surplus de greutate. Pentru a reduce din acest surplus de greutate  este important să consumi mic dejun sănătos care include fibre, carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase, care să îți ofere energie și sațietate. Unele variante de mic dejun sănătoase includ nuci, fructe întregi, fulgi de ovăz, smoothie-uri și iaurt. Sunt de evitat produsele de patiserie, clătitele, gogoșii, produsele care conțin zahăr precum și sucurile ambalate.

5.Bucură-te de lumina Soarelui de dimineață

Este important să îți iei porția de Soare încă de dimineață. Lumina Soarelui ajută la accelerarea metabolismului. Un studiu din 2014 publicat în Diabetes a constata că radiațiile ultraviolete (UV) suprimă obezitatea și simptomele sindromului metabolic, independent de vitamina D. Un alt studiu din 2014 publicat în jurnalul PLOS ONE a constatat că undele de lumină albastră din soarele de dimineață îți stimulează metabolismul și ajută corpul să se trezească. Deci, când te trezești dimineața, fă o plimbare sau mișcare în aer liber. Chiar 20-30 minute de lumină solară sunt eficiente pentru o stare de sănătate optimă. De asemenea, alegerea plimbării în natură este asociată cu sentimente mai mari de revitalizare, energie crescută și implicare pozitivă, împreună cu scăderi ale tensiunii, confuziei, furiei și depresiei.

6. Mișcarea de dimineață

Un moment potrivit pentru a face exerciții fizice este dimineața.  Un studiu din 2013 publicat în British Journal of Nutrition raportează că oamenii pot arde până la 20% mai multă grăsime corporală, făcând exerciții dimineață pe stomacul gol. Nu este neapărat să mergi la sală, poți alege plimbare, alergare, înot, ciclism, aerobic chiar la tine acasă, depinde care este activitatea fizică pe care o faci cu drag. De asemenea, este foarte important ca înainte de mișcare să faci și puțină încălzire, care ajută musculatura, curăță mintea și pregătește corpul pentru o nouă zi.

Așadar, câteva obiceiuri care vor face diferența în viața ta și te vor suține să ai un corp sănătos și armonios. Alege, ai șansa să îți creezi viața așa cum meriți și vrei!

Să îți fie cu folos,

Ioana Jorjuca

Apreciază acest articol!
[Total: 1 Average: 5]