Plantele nu joacă doar un rol vital în echilibrul ecologic al planetei, dar sunt și strâns legate de bunăstarea fizică, afectivă și spirituală a omenirii, încă de la începuturile sale.

Regatul plantelor continuă să facă obiectul foarte multor proiecte de cercetare și al multor descoperiri. Cel puțin 30% din medicamentele prescrise în SUA au la bază compuși naturali din plante. În fiecare an sealocă milioane de dolari universităților care cercetează noi agenți terapeutici care zac încă nedescoperiți în scoarța de copac, rădăcini, flori, semințe, vegetația din junglă, albiile râurilor, păduri, dealuri, precum și în regiunile extinse de sălbăticie de pretutindeni din lume.

Fiind cea mai puternică parte a plantei, uleiurile esențiale și extractele de plante sunt explorate încă din timpuri imemoriale. Uleiurile esențiale au fost înlocuite în medicină pentru a distruge bacterii, fungi și viruși. Acestea furnizează parfumuri fine care echilibreazaă starea de spirit, generează bună-dispoziție, alungă emoțiile negatice și creează o atmosferă romantică. Ele pot stimula regenerarea țesuturilor sau pot stimula sistemul nervos. Pot chiar să „transporte” substanțe nutritive și să oxigeneze celulele.

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt lichide volatice aromate distilate din tufișuri, flori, arbori, rădăcini, arbuști și semințe.

Structura uleiurilor esențiale este complexă: fiecare poate fi alcătuit din sute de compuși chimici foarte diferiți și unici. Mai mult, uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și mult mai eficace decât ierburile uscate. Prin procesul de distilare, uleiurile devin foarte concentrate. Adeseori este nevoie de o plantă întreagă sau chiar mai multe pentru a produce o singură picătură de ulei esențial distilat. Uleiurile esențiale diferă de uleiurile vegetale precum uleiul de porumb, uleiul de arahide și uleiul de măsline. Uleiurile esențiale nu sunt grase și nu încarcă porii, precum multe uleiuri vegetale.

Influența puternică a aromelor asupra minții și organismului

Parfumul unui ulei esențial poate influența totul, de la starea emoțională la durata vieții.

Atunci când inhalăm un parfum, moleculele parfumului pătrund în nări, de unde ajung la nivelul membranelor olfactive protejate de țesutul care „căptușește” nasul pe interior. Fiecare moleculă de parfum își găsește locul asemenea pieselor de puzzle la nivelul lăcașurilor specifice ale celulelor receptoare, care căptușesc membrana denumită epiteliu olfactiv. Fiecare dintre aceste sute de milioane de celule nervoase este înlocuită la fiecare 28 de zile. Atunci când este stimulată de molecule olfactive, căptușeala celulelor nervoase declanșează impulsuri electrice către bulbul olfactiv din creier. Mai departe, bulbul olfactiv transmite impulsurile către centrul gustativ (unde este percepută senzația de gust), amigdale (unde sunt stocate amintirile din plan afectiv), precum și în alte părți ale sistemului limbic situat la nivelul creierului. Întrucât sistemul limbic este conectat direct la acele părți componente ale creierului care controlează ritmul cardiac, tensiunea, respirația, memoria, nivelul de stres și echilibrul hormonal, uleiurile esențiale pot determina efecte profunde, de amploare, la nivel fiziologic și psihologic.

Simțul olfactiv este singurul dintre cele 5 simțuri ale omului legate direct de lobul limbic al creierului, centrul de control al tuturor emoțiilor. Neliniștea, starea de depresie, teama, furia și bucuria, toate aceste stări, emană din această regiune. Un anumit parfum poate evoca amintiri și emotii înainte chiar de a fi conștienți de acest lucru. Când vine vorba de miros, mai întâi reacționăm și abia apoi raționăm. Toate celelalte simțuri (tactil, gustativ, auditiv și vizual) sunt direcționate prin talamus, care acționează ca o centrală, ca un centru de comandă pentru creier, transmițând stimulii către cortexul cerebral (centrul gândirii conștiente) și alte segmente ale creierului. 

Sistemul limbic (o grupare de structuri ale creierului care include hipotalamusul și amigdalele localizate sub cortexul cerebral) poate și el să activeze direct hipotalamusul. Hipotalamusul este una dintre cele mai importante componente ale creierului, acționând ca centru de control hormonal. De la hipotalamus pleacă mesageri chimici care afectează de la energia esxuală până la nivelele de energie. Hormonii de creștere, gormonii sexuali, hormonii tiroidieni și neurotransmițătorii precum serotonina sunt coordonați de hipotalamus. Acesta este și motivul pentru care hipotalamusul este denumit „glanda principală”.

Prin parfumul lor și structura lor moleculară unică uleiurile esențiale pot stimula direct lobul limbic și hipotalamusul, ceea ce conduce la dezvoltarea hormonilor tiroidieni (hormonul energiei) și a hormonilor de creștere (hormonii tinereții și longevității).

În 1989, Dr. Joseph Ledoux de la Facultatea de Medicină din New York a descoperit că amigdalele joacă un rol major în stocarea și eliberarea traumelor emoționale. Din studiile Dr. Hirsch și ale Dr. Ledoux, se poate desprinde concluzia că aromele pot exercita un efect de amploare în declanșarea unei reacții de la nivelul acestei structuri neuronale.

În studiile efectuate la Universitatea din Viena și Berlin, cercetătorii au descoperit că sescquiterpenele care se găsesc în uleiurile esențiale precum cel din iarbă de vetiver, patchouli, lem de cedru, santal și lămâie pot crește nivelul de oxigen în creier cu până la 28%. O asemenea creștere a nivelului de oxigen din creier poate duce la o intensificare a nivelului activității hipotalamusului și a sistemelor limbice ale creierului, care generează efecte considerabile nu doar asupra emoțiilor resimțite, a procesului de învățare și atitudinii, dar și asupra unor numeroase procese fizice din organism, cum ar fi funcția imunității, echilibrul hormonal și nivelul energetic.

Vrei să folosești și tu uleiuri esențiale calitative pentru a-ți îmbunătăți viața? Inscrie-te aici, este gratuit, ai reducere de 24% și multe alte beneficii.

Vrei să te ajut cu informații și înscrierea? Scrie-mi și stabilim o discuție în care îți răspund la toate întrebările.

Cu mare drag,

Ioana Jorjuca



Apreciază acest articol!
[Total: 0 Average: 0]